9,5
744 beoordelingen
Terug naar overzicht
Lunar-cruiser-zijaanzicht-op-de-maan-2023

Toyota helpt de maan verkennen

Toyota draagt bij aan NASA Artemis-programma

Toyota werkt samen met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) aan de ontwikkeling van de Lunar Cruiser. Die wordt gebruikt voor het Artemis-programma van NASA. De lancering staat gepland voor 2029 en markeert het begin van bemande en onbemande ruimtemissies naar de maan.

Lunar-cruiser-op-de-maan-met-astronaut
Het Artemis-programma

Het Artemis-programma is een nieuwe stap voor de ruimtevaart. Samen met commerciële en internationale partners zoals JAXA wil NASA zich langdurig vestigen op de maan, ter ondersteuning van missies naar Mars. Maar ook Toyota maakt deel uit van het programma. Toyota richt zich in samenwerking met JAXA op de ontwikkeling van de bemande maanverkenner, terwijl MHI de Lunar Polar Expedition (LUPEX) ontwikkelt. Toyota verwacht de verfijnde technologie van de Lunar Cruiser voor de extreme omstandigheden op de maan uiteindelijk ook hier op aarde toe te passen.

Lunar-cruisers-rijhulp-mockup
Leven op de maan

Het is spannend om op de maan te rijden en de omstandigheden van de missie zijn veeleisend. De Lunar Cruiser moet niet alleen maar een betrouwbaar voertuig zijn, maar ook een comfortabele leefruimte bieden. De bemanning zal ongeveer een maand lang in het voertuig doorbrengen. Dat zorgt voor uitdagingen. Het kan mentaal zwaar zijn om efficiënt en gemotiveerd aan het werk te blijven. Daarnaast is het moeilijk om de juiste route te bepalen op het oppervlak van de maan. Daarom zijn de meeste technologieën aan boord gericht op de beste gebruikservaring, rijprestaties en geautomatiseerd terreinrijden.

Zeer vooruitstrevend voertuig

Toyota ontwikkelt voor de Lunar Cruiser technologieën voor onder meer navigatie met radiosignalen, veilige routebepaling, intuïtieve bediening, bestuurdersassistentie en een systeem dat voorkomt dat het voertuig op het ruwe maanoppervlak omvalt. Ook heeft de Lunar Cruiser een ruim interieur, dat plaats biedt aan twee tot vier bemanningsleden. Geavanceerde technologieën voor bijvoorbeeld navigeren door onherbergzaam terrein en het vervoeren van spullen door een gevaarlijk rampgebied moeten uiteindelijk hun weg vinden naar de productiemodellen van Toyota.

Lunar-cruiser-zonnepaneel
Lunar-cruisers-metalen-banden-closeup
Elektrolyse op de maan

De Lunar Cruiser maakt tijdens de maannachten gebruik van de Regenerative Fuel Cell (RFC) van Toyota. Via elektrolyse van water kan het systeem zeer efficiënt waterstof produceren met behulp van zonlicht, om zo ook in de nacht voldoende energie te bieden. De banden van het voertuig, ontwikkeld door Bridgestone, zijn van metaal. Rubber is namelijk ongeschikt voor gebruik op de maan vanwege de zeer grote temperatuurverschillen en straling.

Volgende stap voor duurzame mobiliteit 

De innovaties van de Lunar Cruiser, zoals de circulaire systemen die gebruikmaken van zonlicht, water en waterstof, zijn ook waardevol voor onze duurzame mobiliteit. Met deze technologieën kan bijvoorbeeld energie worden opgewekt in afgelegen dorpen of in oorlogs- en rampgebieden. Iedere stap voor innovatieve mobiliteit en alternatieve duurzame energiebronnen is een stap naar toegankelijke, veilige en duurzame mobiliteit voor iedereen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief